Topuk Çatlağı Nedir? Korunma Yoları Nelerdir?

Ayak sağlığı sorunlarının en sık karşılaşılanlarından biri topuk çatlaklarıdır. Topuk çatlaklarının oluşmasına katkıda bulunan birçok neden vardır. Ancak nasır tarzında bir deri kalınlaşması zemininde, derideki kurumanın oluşturduğu çatlamalar temel oluşum mekanizmasıdır. Bu oluşuma katkıda bulunan yardımcı faktörler arasında; yaşanan bölgenin ikliminde kuruluk, ailesel eğilim olması, arka tarafı açık olan ayakkabıların giyilmesi, ayakta uzun süre kalınması, yanlış ayak basma pozisyonları, idrar söktürücü ilaçların kullanılması vardır. Tiroit hastalıkları, diyabet hastalığı, ayaklarda oluşan ekzemalar, anemiler, obesite ise topuk çatlağı oluşmasına katkıda bulunan hastalıklardır.

Topuk Çatlakları Nedir ve Kimlerde Görülür ?

Topuklarımızda meydana gelen çatlaklar hem sağlık açısından hemde estetik görünüm açısından kötü durumlara yol açabilen derinin aşırı kuru kalması ve nemin ortadan kaybolması sonucu ortaya çıkan cilt sorunudur.Topuk çatlakları genellikle ileriki yaştaki hastalarımızda görülmekle beraber, sürekli ayakta duran hastalarımızda, diğer dermatolojik rahatsızlıklara bağlı olarak ,aşırı soğuk veya sıcağa maruz kalmak gibi etmenlerlede ortaya çıkmaktadır.Derideki ve topuk çatlağı bakteri ile mantarların ayaklarımızda barınabilmesine fırsat vermekte ve diğer rahatsızlıklara zemin hazırlamaktadır.

Dasmer Ayak Sağlığı Merkezi

Topuk Çatlağı Nedenleri ?

Topuk çatlağı her yaştan insanda bir çok nedene bağlı olarak görülebileceği gibi ayak sağlığı merkezimizde görülen başlıca nedenleri;

-İş gereği uzun süre ayakta kalınması,
-Sert ve yanlış ayakkabı tercihi,
-Derinin son derece kuru olması ve nemini yitirmesi,
-Yaz aylarında açık ayakkabıların tercih edilmesi,
-Ayak mantarı,sedef gibi deri hastalıklarının varlığı,
-Diyabet veya dolaşım bozukluğu hastalıkları,
-Fazla kilolara dayanan basınç,
-Çıplak ayaklarla dolaşılmasına bağlı nem kaybı

Topuk Çatlağı Bakımı

Topuk çatlakları ayak sağlığı merkezimizde uzman kadromuz tarafından topuk ve ayak tabanı derisinin düzenli olarak inceltilmesine ek olarak ayağa yapılan özel krem ve jellerle yok edilmektedir.Daha çok kuru ciltlerde görülen topuk çatlaklarında ilk hedef ayaktaki ağrı ve acının hemen dindirilmesidir. Bu sebeple yumuşak deri üzerindeki kalın çatlak tabaka inceltilir bu işlemin ardından da ayak derisine nüfuz edecek şekilde yağlı kremlerle bakımi yapılır.Bu işlemlerin ardından derinin aşırı basınç altında kalmaması için konservatif uygulamalar (tabanlık) yapılarak problemin tekrarlamasının önüne geçilir.

Topuk Çatlaklarından Korunma Yöntemleri

Topuk çatlağı bakiminden sonra ayaklarımızı bu çatlaklara karşı korumak adına başlıca yapabileceğimiz işlemler;

-Metal araç gereçlerin,törpülerin topuk ve ayak tabanına temas etmemesi,
-Kuru kalan ayakların yumuşatıcı krem ve jellerle ovulması,
-Ayakların yıkandıkdan sonra güzelce kurulanması,
-Doğru ve sert olmayan ortopedik ayakkabı tercih edilmesi,
-Çıplak ayak ile gezilmemesi,
-İnce pamuklu çorapların tercih edilmesi.

Topuk çatlakları ilerleyen zamanalarda hastalarımıza acı ve beraberinde ağrı getiren sancılı durumlardır.Topuk çatlaklarının bir diğer önemi ise diğer hastalıklara zemin hazırlayarak bakterilerin ve mantarların giriş kapısına dönüşmesidir.Bu sebeble topuk çatlağı şikayeti olan hastalarımızı gerekirse uzman hekimlere yönlendiriyoruz.Sağlığın ayakta başladığı bilincinde olan uzman ekibimize her an her konuda ulaşabilir ve sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Çatlak Nasıl Tedavi Edilir?

Çatlakların tedavisinde öncelikle fazlalık olan nasırlaşmış tabaka dikkatlice alınarak basınç azaltılır. Düzenli bakım yapılarak tedavi gerçekleştirilir. Düzenli nemlendirici kullanılması çatlak bakımında önemlidir. Bilinenin aksine vazelin içeren yağlı kremler nemlendirmek için uygun değildir, su bazlı ve az miktarda üre içeren kremler çatlak bakımında tercih edilmelidir.

Çatlak Tedavi Edilmez ise Riski Nedir?

Çatlakların tedavi edilmemesi, burada bulunan damarlar yoluyla mikroorganizmaların çatlaklardan vücudun içine ulaşma ve enfeksiyona neden olma riski sebebiyle tehlikedir. Ayrıca burada bulunan açık sinir uçları çok fazla ağrı hissedilmesine yol açabilir.
Yaz aylarında sıcak ve kuru hava, terlik ve sandalet giyilmesi çatlak oluşumunu hızlandırır. Düzenli bakım sayesinde çatlaklar engellenebilir.

Ayak Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Ayak sağlığı konusunda yapılması ve dikkat edilmesi gerekenleri genellikle görmezden gelme eğilimindeyiz. Oysa ayaklarımız, her gün binlerce adım atıyor. Yine de onları rahatsız ayakkabıların içine hapsediyor ve sıklıkla ihmal ediyoruz. Araştırmalar yaklaşık 10 kişiden 8’inin tırnak batmasından ayak ağrısına kadar çeşitli ayak sorunları yaşadığını gösteriyor. Ayak sorunları, ne kadar sürdüğüne bağlı olarak, kişinin yaşam kalitesini ve genel sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Ayak Sağlığında Sık Sorulan Sorular

DASMER Ayak Sağlığı Merkezi olarak sunmuş olduğumuz hizmetlerimizle alakalı çok daha detaylı bilgi için bizlere info@dasmerayaksagligi.com mail adresinden veya  0262 656 1911 numaralı telefon ile iletişime geçebilirsiniz..

Genellikle geri plana itilen ayak sağlığında insanların çekinmeden bilgi almaları ön muayene ve ayak analizi ÜCRETSİZDİR.
Hayır. İlgili işlemlere giren arkadaşlarımızın hepsi üniversitelerin Podoloji bölmünden mezun olmuş olup, aynı zamanda uluslar arası sertifikasyonla kendilerini kanıtlamışlardır.
Medikal ayak bakımı, podoloji cihazları ile tırnak yüzeylerin temizlenmesi ve sertleşmiş deri tabakasının törpülenerek inceltilmesi gibi işlemlerden oluşur. Medikal ayak bakımı sonrasında tırnak etleri pens kullanılmadan temizlendiğinden, pedikür sonrası oluşan pürüzlü görüntünün önüne geçilmiş olur.
Tırnak batması tırnağın tırnak yatağına doğru uzandığı acı verici bir sağlık sorunudur. Genellikle ayak başparmağında görülür. Ayak tırnağı köşesi veya kenarı kıvrılıp çevresindeki cilde gömülmesi sonucu oluşur. Dar ayakkabı, yanlış çorap seçimi, yanlış tırnak kesimi, ayak yapısı, kilo vs. nedenlerden dolayı oluşur. Zamanında müdahale edilmemesi durumunda ileri derecede enfeksiyona yol açabilir. En yakın zamanda profesyonel podologlar tarafından müdahale edilmesi gerekir.
Diyabetik ayak yarası şeker hastalığının uzun sürmesine bağlı olarak ortaya çıkan yara çeşitlerinden biridir. Temel nedeni ise şeker hastalığı olsa da genellikle sinirlerin ve damarların doğrudan etkilenmesi sonucunda oluşur.
Basınç bozukluğuna bağlı kemik deformasyonları, çıplak ayakla uzun süre yürümek, dar ayakkabı giymek, ayağın belli bir bölümünün uzun süre aşırı basınca maruz kalmasının yanı sıra, ayakta nasır probleminin en yaygın görülen sebeplerindendir.
Ayak uyuşması tek ayakta oluşabildiği gibi her iki ayakta görülebilen ayak genellikle sinir hasarı ya da kan dolaşımı bozuklukları sonucu oluşur. Ayağa alınan darbeler sinir hasarları, enfeksiyonlar, travmalar, tümörler de ayak uyuşmasına neden olur, en kısa zamanda doktora görünmek gerekir. Ciddi sonuçlar doğurabilir.

Hemen Randevu Al

Tüm Ayak & Tırnak Problemlerinde Çözüm Noktası 

DASMER Yanınızda. 

Hemen Ücretsiz Muayene Ol

SAĞLIĞINIZ İÇİN
ÖNEMLİ

Tüm Hizmetlerimiz Üniversiterin İlgili Bölümlerinden Mezun Podologlarımız Tarafından Yapılmaktadır

Çalışma Saatlerimiz

Salı – Cumartesi 09.00 – 18:00
Pazar – Pazartesi   Tatil
Dasmer Ayak Sağlığı Merkezi

Nevin ARSLAN

Acıbadem Üniversitesi Podoloji bölmünden mezun Olan Nevin ARSLAN 14 Yıllık Tecrübesi ile Sektöre ve Bölge İnsanına Değer Katmaya Devam Ediyor.
Yılların vermiş olduğu bilgi ve tecrübe ile ayak sağlığında çözüm noktası

Podolog Nevin ARSLAN

2004 yılında Kadıköy Bioderm Kozmetik Okulunda güzellik uzmanlığı ve cilt bakımı eğitimi alan Nevin ARSLAN sektörel tecrübe edindikten sonra 2009 yılında kendisine ait güzellik merkezini faaliyete açtı. Açılan güzellik merkezinde faaliyetlerine devam ederken müşterilerinden gelen talepler doğrultusunda ayak sağlığı üzerine ülkede ciddi bir açık olduğunu fark edeerek araştırmalar yapmaya başladı. Bu kapsamda Podoloji bölümüyle tanışan Nevin ARSLAN, bu bölümle alakalı üniversitelerde bölüm olmaması nedeniyle Nişantaşı LCC Güzel Sanatlar Akademisinde ve Almanya’da teorik ve uygulamalı Podoloji eğitimi aldıktan sonra aktif olan güzellik merkezini Dasmer Ayak Sağlığı Merkezi olarak değiştirerek hizmet vermeye başladı.

Bu süre zarfında Türkiye’de Podoloji anlamında eğitim veren kurum ve kuruluşlardan eğitimler almış  ve seminerlere katılarak sürekli bilgilerinin taze ve güncel kalmasını sağlamıştır.

Ülkemizde Podoloji ile ilgili ilk çalışmalar resmi olarak 16 Kasım 2011 tarihinde Kocaeli Üniversitesi bünyesinde “Podologluk Eğitimi Hazırlık Çalıştayı” adı altında başlatıldı. Devam eden bu çalışmalar neticesinde  ilerleyen yıllarda da Türkiye üniversitelerinde Podoloji eğitimi verilmeye başlandı. Yılların tecrübe birikimini almış olduğu sertifikalar ile belgelendiren Nevin ARSLAN, mesleğini daha iyi icra edebilmek adına Üniversite sınavlarına girerek Acıbadem Üniversitesinde Podoloji bölümünü okumaya hak kazandı.

Ülkemizde çok bilinen bir bölüm olmayan fakat 2012 yılından sonra ülkemizde yavaş yavaş tanınan Podolojiyi ve bu kapsamda uzman hekimlerle multidisipliner bir çalışma yürüten Podologları , ayak ve tırnak sağlığını koruyucu, önleyici ve tedavi edici bakımlar yapan sağlık teknikerleri olduğu konusunda insanları bilgilendirmeyi ilke edinen Nevin ARSLAN 13+ yıllık tecrübesiyle bölgenin önde gelen Podologlarındandır.

Şu an halen Dasmer Ayak Sağlığı Merkezini İşletmektedir.

Şimdi Ara