Tırnak batması nedir? Tırnak batması tedavisi nasıldır?
Tırnak Batması, tırnak köşe veya kenarının yumuşak ete battığı yaygın bir problemdir. En sık olarak ayak baş parmağında görülür ve ağrı, kızarıklık, şişme gibi şikâyetlere neden olur. Tırnak batmasının tedavisi genellikle evde çeşitli uygulamalarla mümkündür. Fakat ağrı şiddetliyse veya yayılıyorsa olası komplikasyonlardan kaçınmak için profesyonel yardım almakta fayda vardır. Kişide diyabet, damar sertliği gibi ayaklara kan akışını zayıflatan bir sağlık sorunu varsa, tırnak batmasına bağlı komplikasyon riski daha yüksektir.
Tırnak batması nedir?
Tırnak batması, bireyin tırnaklarının kenar veya köşelerinin tırnağın yanındaki deriye doğru büyümesinden kaynaklanan bir durumdur. Tırnak batması büyük oranda ayak parmaklarında gelişir.
Birçok durumda tırnak batmasını evde tedavi etmek mümkün olsa bile, bazı vakalarda tıbbi tedavi gerektirebilecek komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Diyabet veya dolaşım bozukluğuna neden olan tıbbi durumları olan bireylerde komplikasyon riski çok daha yüksektir.
Tırnak Batması Neden Olur?
Tırnak batması hem erkeklerde hem de kadınlarda aynı oranda görülmekle beraber, yapılan araştırmalar sonucunda ayakları terli olan bireylerde daha yaygın olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra özellikle ayak tırnakları yaşla birlikte kalınlaştığı için yaşlı bireyler daha yüksek risk altındadır.
Tırnak batması ayağa ağır bir şey düşürmek veya tekrar tekrar topa vurmak gibi nedenlerden ayak tırnağı yaralanması, ayak tırnaklarının yanlış, yani düz kesilmesi yerine deriye büyüyecek şekilde açılı kesilmesi, ayakların temiz veya kuru tutulmaması gibi uygunsuz ayak hijyeni alışkanlıkları, özellikle ayak başparmağına çok baskı uygulayabilecek çok sıkı çoraplar veya dar ya da düz ayakkabıların kullanımı, düzensiz ve kavisli bırakılmış ayak tırnakları, kötü basma ve duruş ile genetik yatkınlık gibi sebeplerden dolayı gerçekleşebilir.
Özellikle egzersiz sürecinde ayakların yoğun şekilde kullanılması bireyi ayak tırnaklarının batmasına özellikle yatkın hale getirebilir. Bir nesneyi defalarca tekmelemek veya uzun süre ayaklara baskı uygulanan faaliyetler, bireyin ayak tırnağının zarar görmesine neden olabilir ve ayak tırnaklarında batma riskini artırabilir. Bu aktiviteler arasında bale, dövüş sporları, ve futbol sayılabilir.
Tırnak Batması Belirtileri Ve Tipleri Nelerdir?
Tırnak batması birey için ağrılı olabilir ve genellikle ilerleyerek daha kötü bir hal alır. Tırnak batması belirti ve semptomlarının arasında erken evrelerde tırnağın yanındaki cilt hassaslaşır, şişer veya sertleşir. parmak üzerine basınç uygulanınca ağrı artar ve ödem gözlemlenebilir.
Eğer bu aşamadan sonra ayak parmağı enfekte olursa, kırmızı, şişmiş cilt, ağrı, kanama, irin sızıntısı ve ayak parmağı çevresinde cildin aşırı büyümesi durumun belirti ve semptomları arasında bulunur.
Tırnak Batması Nasıl Teşhis Edilir?
Tırnak batması podologlar tarafından yaygın olarak fiziksel bir muayene sonucunda teşhis edilebilir. Ayak parmağının enfekte olmuş bir görünümü olması durumunda tırnağın deride ne kadar derine girdiğini belirlemek için fiziki muayene edildikten sonra tedavi planı planı çıkarılır.
Tırnak Batması İle Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?
Tırnak batmasının tedavi edilmediği durumlarda, batık ayak tırnağından kaynaklanan enfeksiyonu bireyin parmak kemiklerinde enfeksiyona neden olacak şekilde genişleyebilir. Ayak tırnağı enfeksiyonu ayrıca ayak ülserlerine, açık yaralara ve enfekte bölgeye temiz kan akışının durmasına neden olabilir. Bu aşamadan sonra enfeksiyon bölgesinde doku çürümesi ve doku ölümü gözlemlenmesi mümkündür.
Şeker Hastalığı olan bireylerde basit bir ayak enfeksiyonu bile çok daha ciddi sorunlara yol açabilir. Küçük bir kesik, sıyrık veya batık tırnak kan akışının olmaması ve sinir hassasiyeti nedeniyle hızla enfekte olabilir. Şeker hastası olan bireyler eğer ayak tırnağı enfeksiyonundan endişeleniyorlarsa hemen doktora başvurmalıdırlar.
Tırnak batmasına genetik yatkınlığı olan bireylerde durum sık sık tekrarlayabilir veya aynı anda birden çok ayak parmağında tırnak batması durumu görülebilir.
Bireyin yaşam kalitesi tırnak batmasından kaynaklı ağrı, ve enfeksiyon ile tedavi veya ameliyat gerektiren ağrılı diğer ayak sorunlarından etkilenebilir. Bu tür durumlarda, doktorlar kronik ağrıya neden olan ayak tırnaklarını çıkarmak için kısmi veya tam matrisektomi önerebilir.
Tırnak Batması Nasıl Önlenir?
Tırnak batmasını birkaç basit yaşam tarzı değişikliği yaparak önlemek mümkündür. Bunun için öncelikle ayak tırnakları ve kenarları şekil verilmeden, düz kesilmelidir. Özellikle kenarların kırılmamasına dikkat edilmelidir. Ayak tırnaklarını çok kısa kesmekten kaçınmak önemlidir.
Uygun boyda ayakkabı, çorap giyilmeli, eğer iş şartları gerektiriyorsa burun kısmı çelik ile desteklenmiş ayakkabılar giyilmelidir.
Bebeklerde Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerde ayak tırnağı batması görüldüğünde, bebeğin ayaklarının günde iki ila üç kez ılık sabunlu suda 10-15 dk bekletildikten sonra masaj yapılır. Bundan sonra ayaklar kurulanır, yapılan bu işlemler olumlu sonuçlar vermezse profesyonel bir podologtan destek alınmalıdır.
Ayak Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler!
Ayak sağlığı konusunda yapılması ve dikkat edilmesi gerekenleri genellikle görmezden gelme eğilimindeyiz. Oysa ayaklarımız, her gün binlerce adım atıyor. Yine de onları rahatsız ayakkabıların içine hapsediyor ve sıklıkla ihmal ediyoruz. Araştırmalar yaklaşık 10 kişiden 8’inin tırnak batmasından ayak ağrısına kadar çeşitli ayak sorunları yaşadığını gösteriyor. Ayak sorunları, ne kadar sürdüğüne bağlı olarak, kişinin yaşam kalitesini ve genel sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
- Çok dar ayakkabılar giymeyin ve ayakkabılarınızı paylaşmayın.
- Diyabet hastalarında "Diyabetik Ayak" ta oluşabilecek rahatsızlıklar oluşmadan önce tedbir alın.
- Tırnak batmalarında kendi başınıza tedavi uygulamayın "ameliyata girişmeyin".
- Ayaklarınızı günde birkaç kez yıkayın ve masaj yapın.
- Topuklu ayakkabı giymeyi sadece çok önemli günlerde değerlendirin
- Çoraplarınızı sık sık değiştirin, ayaklarınızı havalandırın ve çorapsız ayakkabı giymeyin.
- Nasırlarınızı tıraş ederek, boşuna kendinize eziyet etmeyin. Siğiller bulaşıcı olduğundan dokunmayın.
- Ayak Sağlığı İhmale Gelmez Muhakkak Profesyonel Destek Alın
Ayak Sağlığında Sık Sorulan Sorular
DASMER Ayak Sağlığı Merkezi olarak sunmuş olduğumuz hizmetlerimizle alakalı çok daha detaylı bilgi için bizlere info@dasmerayaksagligi.com mail adresinden veya 0262 656 1911 numaralı telefon ile iletişime geçebilirsiniz..
Hemen Randevu Al
Tüm Ayak & Tırnak Problemlerinde Çözüm Noktası
DASMER Yanınızda.
Hemen Ücretsiz Muayene Ol
SAĞLIĞINIZ İÇİN
ÖNEMLİ
Tüm Hizmetlerimiz Üniversiterin İlgili Bölümlerinden Mezun Podologlarımız Tarafından Yapılmaktadır
Çalışma Saatlerimiz
Whatsapp Randevu Hattı
0537 632 15 35
Nevin ARSLAN
Podolog Nevin ARSLAN
2004 yılında Kadıköy Bioderm Kozmetik Okulunda güzellik uzmanlığı ve cilt bakımı eğitimi alan Nevin ARSLAN sektörel tecrübe edindikten sonra 2009 yılında kendisine ait güzellik merkezini faaliyete açtı. Açılan güzellik merkezinde faaliyetlerine devam ederken müşterilerinden gelen talepler doğrultusunda ayak sağlığı üzerine ülkede ciddi bir açık olduğunu fark edeerek araştırmalar yapmaya başladı. Bu kapsamda Podoloji bölümüyle tanışan Nevin ARSLAN, bu bölümle alakalı üniversitelerde bölüm olmaması nedeniyle Nişantaşı LCC Güzel Sanatlar Akademisinde ve Almanya’da teorik ve uygulamalı Podoloji eğitimi aldıktan sonra aktif olan güzellik merkezini Dasmer Ayak Sağlığı Merkezi olarak değiştirerek hizmet vermeye başladı.
Bu süre zarfında Türkiye’de Podoloji anlamında eğitim veren kurum ve kuruluşlardan eğitimler almış ve seminerlere katılarak sürekli bilgilerinin taze ve güncel kalmasını sağlamıştır.
Ülkemizde Podoloji ile ilgili ilk çalışmalar resmi olarak 16 Kasım 2011 tarihinde Kocaeli Üniversitesi bünyesinde “Podologluk Eğitimi Hazırlık Çalıştayı” adı altında başlatıldı. Devam eden bu çalışmalar neticesinde ilerleyen yıllarda da Türkiye üniversitelerinde Podoloji eğitimi verilmeye başlandı. Yılların tecrübe birikimini almış olduğu sertifikalar ile belgelendiren Nevin ARSLAN, mesleğini daha iyi icra edebilmek adına Üniversite sınavlarına girerek Acıbadem Üniversitesinde Podoloji bölümünü okumaya hak kazandı.
Ülkemizde çok bilinen bir bölüm olmayan fakat 2012 yılından sonra ülkemizde yavaş yavaş tanınan Podolojiyi ve bu kapsamda uzman hekimlerle multidisipliner bir çalışma yürüten Podologları , ayak ve tırnak sağlığını koruyucu, önleyici ve tedavi edici bakımlar yapan sağlık teknikerleri olduğu konusunda insanları bilgilendirmeyi ilke edinen Nevin ARSLAN 13+ yıllık tecrübesiyle bölgenin önde gelen Podologlarındandır.
Şu an halen Dasmer Ayak Sağlığı Merkezini İşletmektedir.