Tırnak mantarı nedir? Tırnak mantarı bakımı nasıldır?
Yaygın olarak gözlenen tırnak mantarı, hem sağlık hem de kozmetik nedenlerle can sıkıcı bir durumdur. Tırnak mantarları, tek bir tırnakta görülebildiği gibi birçok tırnağa da yayılıp, tırnakların renginin bozulmasına, kalınlaşmasına ya da kenarlarının parçalanmasına neden olabilir. Bu yazıda, sizler için tırnak mantarı ve bakımlar konusunda merak ettikleriniz derlenmiştir.
Tırnak mantarı nedir?
Tırnak mantarı, tırnak ucunun hemen altında, sarı ya da beyaz bir nokta olarak başlayan yaygın bir durumdur. Hafif durumlarda, tırnak mantarları kişileri rahatsız etmeyip bakım arama ihtiyacı doğurmayabilir. Buna karşın, bazı durumlarda tırnak mantarı ağrılı ve kalın tırnaklara neden olur. Tırnak mantarına onikomikoz ya da tinea unguium da denir.

Tırnak mantarı neden olur?
Mantar tırnak enfeksiyonlarına fungus denen çeşitli organizmalar neden olur. Bunun haricinde maya ve küfler de tırnak enfeksiyonlarına neden olabilir.
Tırnakta gözlenen mantar enfeksiyonu her yaşta insanda gözlenilse de, yaşlı yetişkinlerde daha yaygındır. Tırnak yaşlandıkça, kırılgan ve kuru bir dokuya sahip olur. Kuru doku, tırnakların çatlamasına neden olur ve bu çatlaklara mantarlar daha kolay girip yerleşir. Yaşlılıkta tırnak mantarının daha fazla gözlenmesinin bir diğer nedeni ise, ayaklardaki kan dolaşımının azalması ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi faktörlerdir.
Ayak tırnağı mantar enfeksiyonu bazen ayakta başlayıp tırnaklara yayılabilir. Başka birinden enfeksiyon kapılması çok nadirdir.
Tırnak mantarının belirtileri nelerdir?
- Kalınlaşmış doku
- Beyaz-sarı ya da kahverengi renk değişikliği
- Ufalanan veya düzensiz yapı
- Şekil bozukluğu
- Hafif koku
Tırnak mantarı nedeniyle ne zaman podolog'a görünmeli?
Tırnak mantarı için kendi kendinize uygulayabileceğiniz bakımlar işe yaramadığı durumlarda tırnak giderek renk değiştirir, kalınlaşır veya deforme olursa bir podolog’a görünebilirsiniz.
Tırnak mantarı geliştirme risk faktörleri nelerdir?
- İleri yaş (yukarıda belirtilen nedenlerle birlikte, mantarlara daha uzun yıllar maruz kalma ve daha yavaş büyüyen tırnaklara sahip olmak)
- Aşırı terleme
- Ayak mantarı geçmişi
- Yüzme havuzları, spor salonları ve duşlar gibi nemli, ortak alanlarda çıplak ayakla yürümek
- Küçük bir cilt ya da tırnak yaralanması veya sedef hastalığı gibi bir cilt rahatsızlığına sahip olmak
- Diyabet, dolaşım problemleri veya zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak
Tırnak mantarı bakımı nasıl yapılır?
Tırnak mantarı bulunan bölgeye podolojik cihazlarla inceltme işlemi uygulandıktan sonra lazer uygulaması yapılır. Lazer uygulaması 6 seansa kadar uygulanabilir. Bu sayede hastalıklı dokunun iyileşmesi hedeflenir. Aynı zamanda bakımı desteklemek için topical ürünler kullanılabilir. Tınak mantarı bakım süreci 3 ay ile 12 ay arasında değişmektedir. Bakım süreci hastanın yaşına, sistemik rahatsızlıklarına göre değişkenlik gösterebilir.
Ayaklarınızda aşırı terleme, (hiperhidroz), koku, tırnaklarda sararma, kalınlaşma… gibi belirliler gördüğünüzde en kısa zamanda bir podolog’a görünmelisiniz.
Sağlıklı günler dileriz.